07 jul

Schermer molens in rouwstand

Schermer molens in de rouwstandVanochtend viel het me op dat de Schermer molens weer in rouwstand stonden. Een bezoek aan de website van de Stichting Schermer Molens gaf aan waarom ze zo stonden :

Schermer Molens in rouwstand
Vanwege overlijden Sip Kregel

De 15 molens in de Schermer staan vanaf vandaag, 7 juli, in rouwstand na het overlijden van Driehuizenaar Sip Kregel. De vrijwillige molenaars van Stichting Schermer Molens tonen op deze wijze hun medeleven aan de familie van de heer Kregel, die heel veel voor de molens heeft betekend.

Sip Kregel werd actief in de molenwereld toen hij in 1984 door Arie Barendregt en Jo Vooren werd benaderd om de restauratie van de verbrande Bovenmolen G bij Schermerhorn te coördineren. Onder zijn leiding werkten vele vrijwilligers aan de wederopbouw van de molen die bij een brand op 23 september 1983 voor het grootste deel was verwoest. In 1986 werd de gerestaureerde Bovenmolen G weer in gebruik genomen.

Sip Kregel werd daarna door Stichting Schermer Molens, die verantwoordelijk is voor de restauratie en instandhouding van de molens in de droogmakerij, gevraagd om de coördinatie van het onderhoud van de molens op zich te nemen. Van 1986 tot en met 2002 maakt de heer Kregel deel uit van de Onderhoudscommissie. Hierna trad hij terug, maar zijn belangstelling voor het Schermer erfgoed bleef onverminderd groot.

Uit dankbaarheid voor het vele werk dat de heer Kregel heeft verricht staan alle molens de komende dagen in rouwstand. Bovendien is het wiekenkruis van de molens in de richting van Driehuizen, de woonplaats van de heer Kregel, gericht.

 

Meer foto’s van de molens staan hier:
Schermer molens in rouwstand