01 jul

Open dag afvalwaterzuivering Heiloo

 Bacteriën die je poep opruimen

WaDe nieuwe rwzi in Heiloot gebeurt er met het water nadat je de wc hebt doorgetrokken? Waar blijft het water uit de douche en de wasmachine? Op zaterdag 7 juli kun je op de rwzi Heiloo zien waar het afvalwater terecht komt: in een grote afvalwaterzuiveringsfabriek. De nieuwe zuivering opent die dag haar deuren om jong en oud te laten zien hoe miljarden bacteriën het afvalwater zuiveren.

Heiloo heeft een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie. De oude installatie die de gemeente Heiloo in 1938 bouwde, voldeed niet meer aan de eisen van de moderne tijd. De nieuwe zuivering voorziet voor 70% in haar eigen energiebehoefte doordat de installatie energiezuinig is ontworpen. Daarnaast wordt het biogas dat vrijkomt bij de vergisting van het slib omgezet in warmte en elektriciteit. Het totale budget voor deze rwzi was 27 miljoen euro.

Welstand

De zuivering ligt op een opvallende locatie bij de A9 en is vanaf de weg goed te zien. Er is dan ook extra aandacht besteed aan de architectuur van de zuivering. De ronde vormen van de silo’s komen terug in het kantoorgebouw, er is zorg besteed aan de keuze van de materialen, de afwerking van de kades en de aanleg van het landschap rond de zuivering. De zuivering wordt hiermee een industrieel visitekaartje voor Heiloo.

Programma

Tijdens de open dag verzorgen medewerkers van de zuivering rondleidingen langs beluchtingsbakken en nabezinkbassins. Een riooltentoonstelling toont de wondere wereld van het riool. Er zijn foto’s, kleurplaten, poffertjes, limonade, muziek, een waterspel en nog meer.

Open dag Rwzi Heiloo

  • Zaterdag 7 juli, 10.00 uur – 16.00 uur
  • Kanaalweg 11, Heiloo

 

Bron: website HHNK