16 mrt

l’Arc en Ciel in Deventer

l'Arc en Ciel in Deventer - 1

In Deventer staat het kantoorgebouw l’Arc en Ciel.
De ‘binnengevel’ is een eyecatcher door de gekozen gevelafwerking in glas. Dit glas kleurt bij lichtinval onder diverse hoeken anders op. Hierdoor kan op hetzelfde moment een deel van de gevel groen oplichten terwijl een ander deel oranje kan oplichten; kortom een ware regenboog!

Handheld HDR, samengesteld met Photomatix Pro.  Perspectief gecorrigeerd.11 mrt

Bouw windturbine Boekelermeer.

Opbouw windgenerator Boekelermeer

De opbouw van de eerste windgenerator in de Boekelermeer begint nu écht op te vallen…
Laatste foto update is van 17 maart 2010.

Klik op onderstaande foto voor aanvullend beeldmateriaal…
Opbouw windturbine Boekelermeer

Artikel op Heiloo-online, 19 maart 2010.

Windturbine in Boekelermeer

De eerste van vier windturbines in de Boekelermeer wordt momenteel gebouwd iets ten noorden van bedrijventerrein De Boekel en wordt rond 1 april in gebruik genomen. De komst past in het streven om van de Boekelermeer een zo duurzaam en groen mogelijk industriepark te maken.

Bron: Peterbijkerk.eu PhotographyDe windturbine wekt jaarlijks 4½ miljoen kilowattuur op. “Dat is voldoende om 1.385 huishouders van elektrische energie te voorzien,” vertelt Ronald Wiecherink, projectmanager bij WCI, een samenwerking tussen Ballast Nedam en Wind Energie Nederland. Bij vier turbines gaat het om 5.540 huishoudens. De jaarlijkse besparing aan uitstoot van CO2 bedraagt per windturbine 2.565 ton.

De vier windturbines van het Duitse fabrikaat Enercon hebben elk een mast van 85 meter en drie rotorbladen van 35 meter. De rotordiameter bedraagt daardoor 70 meter. Het bijzondere aan deze windturbines is dat ze geen tandwielkasten hebben. Twee komen ten zuiden van de vuilstort te staan. De komende tijd wordt de afvalberg kleiner gemaakt. Daardoor komt er ten noorden – op de huidige stortplaats – óók ruimte voor twee windturbines die in opdracht van Sortiva worden gebouwd.