28 mrt

Bezoek aan de Taj Mahal

De Taj Mahal

Omdat de werkzaamheden op het vliegveld van Delhi wat uitliepen, was er in het weekend mooi tijd om even voor tourist te gaan spelen. Het leek ons wel wat om de Taj Mahal te gaan bekijken.

´t is een hele belevenis om per taxi vanuit Delhi naar Akra te reizen… Met een chauffeur, die in z’n vorige leven kamikazepiloot was geweest, was de vier uur durende rit lekker… eh, laten we zeggen: ‘afwisselend!’ (en dan moesten we ook nog eens terug met die gast…)

De Taj Mahal (Urdu: تاج محل, Hindi: ताज महल, vroeger ook Tâdj-Mahal) is een 17e eeuws bouwwerk in de Noord-Indiase stad Agra (Uttar Pradesh). Het is een mausoleum dat tussen 1631 en 1648 tot stand kwam in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. Later werd ook zijn eigen lichaam erin bijgezet.

Het gebouw is het hoogtepunt van de mogoel-architectuur, een mengvorm van islamitische en hindoe-architectuur.

De Taj Mahal is 58 m hoog en 56 m breed en staat op een 10.000 m² groot marmeren platform. Voor het gebouw bevindt zich een uitgestrekte tuin, waarin zich een langgerekt waterbekken bevindt. Het volkomen symmetrische gebouw bestaat uit wit marmer en is rijk versierd met ingelegde stenen. De vier minaretten op de hoeken zijn van later datum en zijn licht gebogen, zodat ze bij een aardbeving niet op het hoofdgebouw vallen. Aan de naar Mekka gerichte westzijde bevindt zich een moskee en aan de oostkant als tegenhanger ervan een gastenverblijf.

Bron: Wikipedia

De Taj Mahal - vooraanzicht
Meer foto’s uit India…

pb_20090325-0007